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Dear Attorney: 

You represent an entity in its request for a non-public advisory opinion regarding 

its potential activities related to the 2019 municipal election. This request presents many 

different scenarios, each requiring an analysis of whether coordination between the entity 

and a candidate’s campaign would be present such that City contribution limits would 

apply to the related expenditures by the entity in support of the candidate.   

I. Jurisdiction 

The Philadelphia Home Rule Charter (“Charter”) grants the Board of Ethics 

jurisdiction to administer and enforce all Charter provisions and ordinances pertaining to 

ethical matters, which includes campaign finance matters. Charter § 4-1100. The Charter 

and The Philadelphia Code (“Code”) authorize the Board of Ethics to render advisory 

opinions explaining the application of laws under the Board’s jurisdiction, including the 

City Campaign Finance Law found at Code Chapter 20-1000. See Charter § 4-1100; 

Code § 20-1008 (citing Code § 20-606); Board Reg. 4 ¶ 4.1(a). An authorized 

representative of a person, such as an attorney, may submit a request for an advisory 

opinion on behalf of the person. Board Reg. 4 ¶ 4.7. Board Regulation 4 describes the 

procedures related to seeking an advisory opinion and for requesting reconsideration of 

an advisory opinion issued by the Board of Ethics. Board Reg. 4 ¶¶ 4.0, 4.26. 

II. Information Provided by the Requestor

In your request letter, you describe your client as “an entity which has done

independent expenditures on behalf of endorsed candidates in past City elections and may 

do so in the future.” Your client (the “Entity”) is contemplating certain activities related 

to the 2019 municipal election.  
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III. Discussion

You have presented many different scenarios that are organized into five sets of

questions. Each scenario requires a fact-specific analysis of whether coordination would 

be present between the Entity and the candidate’s campaign.  

A. Overview of Coordinated Expenditures 

An expenditure
1
 that advocates or influences the nomination or election of a 

candidate
2
 and that is coordinated with that candidate’s campaign

3
 is an in-kind 

contribution
4
 to the candidate that is subject to contribution limits under the City 

Campaign Finance Law. See Board Reg. 1 ¶ 1.1(q) & Subparts B, H. An expenditure is 

coordinated with a candidate’s campaign if it is made in cooperation, consultation, or 

concert with the candidate’s campaign. Board Reg. 1 ¶ 1.38 & Subpart H. Under certain 

circumstances, an in-kind contribution arises from an expenditure made to reproduce, 

republish, or disseminate campaign communications or campaign materials prepared by a 

candidate’s campaign. See Board Reg. 1 ¶ 1.39. In contrast to coordinated expenditures, 

independent expenditures are not subject to contribution limits. An independent 

1
An “expenditure” is:

The payment, distribution, loan, or advancement of money or things having a monetary value by a 

candidate, political committee, or other person for the purpose of influencing the outcome of a covered 

election, including: (i.) For the provision of a service or other valuable thing for the purpose of 

influencing the outcome of the nomination or election of a candidate; (ii.) For the payment or provision of 

money or other valuable thing to compensate any person for services rendered to a candidate or candidate 

political committee; (iii.) For an electioneering communication; or (iv.) To obtain, defend, or challenge a 

candidate’s place on the ballot, including payments to workers to circulate nominating petitions. 

Board Reg. 1 ¶ 1.1(n). 

2
A “candidate” is “[a]n individual who (i) files nomination papers or petitions for City elective 

office, or (ii) publicly announces his or her candidacy for City elective office, including a former 

candidate who receives post-candidacy contributions or makes post-candidacy expenditures.” Board Reg. 

1 ¶ 1.1(d). 

3
The term “candidate’s campaign” encompasses “[a] candidate, the candidate’s political 

committee (or litigation fund committee), or an agent of any of the foregoing.” Board Reg. 1 ¶ 1.1(e). 

4
An “in-kind contribution” is: 

(i.) The provision of any goods or services directly to a candidate’s campaign without charge or at a 

charge that is less than the usual and normal charge for such goods or services; (ii.) The payment or 

agreement to pay a third party to provide goods or services to a candidate’s candidate political committee, 

if the goods and services are in fact provided; or (iii.) Any expenditure that advocates or influences the 

nomination or election of a candidate that is coordinated with that candidate’s campaign, as provided in 

Subpart H of Board Regulation 1. 

Board Reg. 1 ¶ 1.1(q). 
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expenditure is an expenditure to influence the outcome of a covered election that is not 

made in cooperation, consultation, or concert with any candidate’s campaign. See Board 

Reg. 1 ¶ 1.1(p). 

B. Five Sets of Questions   

The questions below, which are taken verbatim from your request letter, raise the 

issue of whether coordination would be present in many different scenarios. Whether a 

particular expenditure is coordinated and made in cooperation, consultation, or concert 

with a candidate’s campaign requires a highly fact-specific analysis.  

Question Set 1: “Given that Regulation 1.38 refers to coordination with a ‘candidate’s 

campaign,’ can [the Entity] meet with individuals prior to any declaration of candidacy 

and discuss in full the kind of support [the Entity] would be willing to provide should he 

or she decide to run for a particular office, including a specific electioneering 

communications plan? Similarly, can [the Entity] meet with individuals prior to any 

declaration of candidacy and discuss the kind of support that [the Entity] has pro[v]ided 

to endorsed candidates in the past in similar races?”  

Response: The City Campaign Finance Law does not prohibit the Entity from engaging 

in the proposed behaviors presented in this question. Rather, the issue under the City 

Campaign Finance Law is whether the proposed behaviors would constitute coordination 

with the candidate’s campaign such that subsequent related expenditures would be 

considered an in-kind contribution made by the Entity to the candidate that is subject to 

City contribution limits.  

This question presents two different fact patterns. The first fact pattern involves 

the Entity meeting with an individual who is not yet a candidate and discussing in full the 

kind of support, including a specific electioneering communications
5
 plan, that it will 

provide should the individual become a candidate. It is implicit in the question that the 

individual subsequently becomes a candidate for City elective office and that the Entity 

makes expenditures as discussed at the meeting. Whether coordination occurs before or 

after an individual becomes a candidate is immaterial. The key issue is whether 

coordination between the Entity and the candidate’s campaign, which includes the 

candidate, occurred at all prior to the expenditures being made by the Entity. See Board 

                                                      
5
  An “electioneering communication” is:  

Any broadcast, cable, radio, print, Internet, or satellite communication (a) that promotes, attacks, 

supports, or opposes a candidate, or (b) that, within 50 days of a covered election, names, refers to, 

includes, or depicts a candidate in that covered election; provided that, however, the term shall not 

include: (i) sponsorship or organization of a candidate debate or forum; or (ii) any news story, 

commentary, or editorial by any broadcasting station, newspaper, magazine, or other periodical 

publication, including any Internet periodical publication, unless the station, newspaper, magazine, or 

publication is owned or controlled by a candidate, political committee, or political party.  

Board Reg. 1 ¶ 1.1(k).  



   

4 

 

 

Reg. 1 ¶ 1.1(e) (defining the term “candidate’s campaign”). In this case, at the time the 

Entity makes these expenditures, it has previously communicated and consulted with the 

candidate concerning the expenditures. See Board Reg. 1 ¶ 1.38. Accordingly, these 

expenditures by the Entity would be coordinated with the candidate’s campaign. 

 The second fact pattern presented in this question involves the Entity meeting 

with a future candidate for City elective office and discussing the expenditures that the 

Entity has previously made in support of candidates it endorsed in similar races. Such a 

discussion would jeopardize the independence of expenditures made by the Entity in 

support of the candidate. It is implausible that a discussion about this topic would occur 

without any communication between the Entity and the future candidate regarding 

expenditures that the Entity will make in support of the future candidate. Indeed, it is 

assumed that the Entity subsequently makes expenditures that mirror those conveyed 

during this in-person meeting or that are otherwise informed by the meeting. As such, 

discussion of this topic would likely lead to coordinated expenditures as it would 

presumably involve: (1) the Entity conveying information about expenditures that it plans 

to make in support of the future candidate; (2) the future candidate assenting to those 

expenditures; and/or (3) the Entity and the future candidate exchanging information 

during the meeting that informs subsequent expenditures by the Entity in support of the 

candidate. See Board Reg. 1 ¶ 1.38(b), (c). 

Question Set 2: “Even after an individual has become a candidate as a matter of City 

law, can candidates meet with [the Entity] prior to its making an endorsement without 

violating Regulation 1.38? Can they discuss a general electioneering communications 

strategy by [the Entity], so long as no specific expenditures would be discussed? Can [the 

Entity] tell a declared candidate the kind of support that it has provided to endorsed 

candidates in the past in similar races? Can [the Entity] at a minimum indicate its budget 

for an electioneering communications plan, while avoiding any discussion of the content 

of such a plan for that candidate?”  

Response: The City Campaign Finance Law does not prohibit the Entity from engaging 

in the proposed behaviors presented in this question. Rather, the issue under the City 

Campaign Finance Law is whether the proposed behaviors would lead to coordination 

between the Entity and the candidate’s campaign such that related expenditures made by 

the Entity would be considered an in-kind contribution to the candidate that is subject to 

City contribution limits. 

The mere fact of a meeting between the Entity and a candidate prior to the Entity 

endorsing that candidate would not necessarily cause subsequent expenditures made by 

the Entity in support of the candidate to be considered coordinated expenditures. See 

Board Reg. 1 ¶ 1.40(a), (b). Rather, the existence of coordination between the Entity and 

a candidate’s campaign would depend on the nature and content of the discussion 

between the Entity and the candidate at the meeting. See Board Reg. 1 ¶ 1.38.  
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A meeting at which the Entity and the candidate discuss a general electioneering 

communications strategy by the Entity would lead to coordinated expenditures. This is 

because subsequent electioneering communication expenditures made by the Entity in 

support of the candidate pursuant to the strategy it had discussed with the candidate 

would have been made in consultation with the candidate. See Board Reg. 1 ¶ 1.38.  

For the reasons stated in the Response to Question 1 above, coordinated 

expenditures would likely also arise from a meeting between the Entity and the candidate 

in which the Entity describes expenditures that it has previously made in support of 

candidates it endorsed in similar races. See supra Response to Question 1 at p. 4.  

Similarly, coordinated expenditures may arise from a meeting at which the Entity 

and the candidate discuss the Entity’s budget for an electioneering communications plan 

if the parties exchange information that informs the subsequent expenditures by the 

Entity in support of the candidate. See Board Reg. 1 ¶ 1.38. Although it is theoretically 

possible that coordinated expenditures would not result if the Entity stated only the total 

dollar amount for a budget for its electioneering communications plan, it is unrealistic 

that no additional information would be exchanged during an in-person meeting once the 

topic is broached.  

As a general matter, it is inadvisable for the Entity and a candidate to meet to 

discuss information, strategy, or budget related to future expenditures by the Entity in 

support of the candidate if the Entity wishes to avoid potential coordination with the 

candidate’s campaign. Such discussions would jeopardize the independence of 

expenditures made by the Entity and, at a minimum, would invite scrutiny regarding 

potential coordination between the Entity and the candidate’s campaign. 

Question Set 3: “Can [the Entity] republish in its electioneering communications a 

candidate photograph taken by the candidate’s committee and placed on his or her own 

website without violating Reg. 1.39(c)(ii), so long as the image also appears on any other 

site (including a news media website) not controlled by the candidate committee?”  

Response: The City Campaign Finance Law does not prohibit the Entity from engaging 

in the proposed behavior presented in this question. Rather, the issue under the City 

Campaign Finance Law is whether the proposed behavior would involve the 

republication of campaign communications or materials so that related expenditures 

would be considered an in-kind contribution made by the Entity to the candidate that is 

subject to City contribution limits.  

The source of the photograph used by the Entity in its electioneering 

communications is central to the question of whether the related expenditures would be 

considered an in-kind contribution. If the Entity’s electioneering 

communication republishes a candidate photograph that it obtained from the candidate’s 

website, then the expenditure for the electioneering communication would be considered 

an in-kind contribution made by the Entity to the candidate for purposes of the 
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contribution limits provided that two conditions are satisfied: (1) the total for these 

expenditures is $100 or more in the aggregate per reporting period; and (2) the 

electioneering communication that republishes the photograph does not advocate for the 

defeat of the candidate. See Board Reg. 1 ¶ 1.39(a), (c)(i), (iii).  

By contrast, if the Entity’s electioneering communication republishes a candidate 

photograph that it obtained from a news website or other public source not controlled by 

the candidate, then the Entity’s expenditure for the electioneering communication would 

not be considered an in-kind contribution from the Entity to the candidate for purposes of 

the contribution limits. See Board Reg. 1 ¶ 1.39(c)(ii).   

Question Set 4: “Can [the Entity] run digital ads promoting and linking to a candidate’s 

website or Facebook page? Can its ads republish the candidate’s website by pulling it up 

onto the same screen without violating Reg[.] 1.39?”  

Response: The City Campaign Finance Law does not prohibit the Entity from engaging 

in the proposed behaviors presented in this question. Rather, the issue under the City 

Campaign Finance Law is whether the proposed behaviors would involve the 

republication of campaign communications or materials such that related expenditures 

would be considered an in-kind contribution made by the Entity to the candidate that is 

subject to City contribution limits.  

If the Entity pays for digital ads that promote and link to a candidate’s website or 

Facebook page without the ads displaying the content of the website or Facebook page, 

then this activity would not constitute an in-kind contribution in the form of the 

republication of campaign communications or materials. By contrast, if the Entity pays 

for digital ads that republish the candidate’s website by displaying it on the same screen 

and the related expenditures are $100 or more in the aggregate per reporting period, 

then this activity would entail the republication of campaign communications or materials 

and would be considered an in-kind contribution made by the Entity that is subject to 

City contribution limits. See Board Reg. 1 ¶ 1.39(a), (c)(iii). 

Question Set 5: “Can [the Entity] announce on its website and social media platforms a 

detailed field canvassing plan on behalf of its preferred candidates, including the dates, 

modes, and locations of canvassing, thus alerting said candidates (along with the general 

public) as to avoid duplicative efforts, without running afoul of the coordination rules? 

Similarly, can it announce its electioneering communications plan via those channels?” 

Response: Coordination with a candidate’s campaign would not result solely from the 

Entity conveying the details of its field canvassing plan on behalf of candidates and its 

electioneering communications plan in public announcements on its website and social 

media platforms in a manner that is understandable to and accessible by the general 

public. See Board Reg. 1 ¶ 1.38(f). Coordination, however, may well result from related 

communications between the Entity and the candidate’s campaign, such as the Entity 

directing the attention of a candidate’s campaign to the public announcements. 
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* * * * * 

Thank you for your concern about compliance with the City Campaign Finance 

Law and for seeking advice. Application of the City Campaign Finance Law is fact-

specific. The Entity is entitled to act in reasonable reliance on this Opinion and not be 

subject to penalties under the laws within the Board’s jurisdiction unless material facts 

differ from those presented here, including through omission or misstatement in the 

request. Code § 20-606(1)(d)(ii); Board Reg. 4 ¶ 4.12.  

Since the Entity requested a non-public opinion, the original Opinion will not be 

made public. As required by the City Code, this version of the Opinion that has been 

redacted to conceal facts that are reasonably likely to identify the Entity is being made 

public. Please let Board Staff know if you have any questions.  
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